![]() ![]() |
Jan 4 2007, 01:37 PM
|
|
|
Administrator ![]() ![]() ![]() Grupa: Root Admin Postów: 1,529 Dołączył: 25-July 06 Skąd: Anglia Nr użytkownika: 1 Numer GG: 6243808 |
Po kilku dniach analiz stron w systemie doszedlem do wniosku jednego PR odchodzi w zapomnienie coraz to wieksze. Tutaj sa dwa frony zwolennikow i przeciwnikow PR.
Obecnie w systemie wartosc PR jest znikoma jednak jest i nonstop ktos ma problemy ze mam zly PR albo prosze mi dodac strone z / na koncu bo wtedy mam wiekszy PR albo z index.php albo ze dzis mam inny PR niz mi pokazuje zielony pasek (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) i takie tam inne pierdoly. PR w google teraz to wielka pomylka i my zamierzamy sie poprawic (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) i odeisc zupelnei od PR w google a przeisc w 100 % na bardziej obiektywny Alexa PR. Wartosci jakie bedziemy przydzielac beda w zakresie od 0 do 25 lub od 0 do 50. I to bedzie kluczowy element oceniania stron www. Jesli chcesz sie przekonac jaki masz Alexa PR http://staty.linkorn.pl Im wartosc mniejsza tym lepiej (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Poniewaz wartosci tam sa bardzo duzeee my bedziemy przyimowac zakresy jako 1 PR. Dla przykladu podam kilka ciekawostek i przykladow: g - googlr a - alexa www.linkorn.pl PRg 0 PRa 11355 www.rapeden.net PRg 6 PRa 125218 www.onet.pl PRg 7 PRa 53 www.dmoz.bmdweb.com PRg 2 PRa 641308 (smietnik) Nastepnie porownajcie wlasne strony w alexie i popatrzcie na wyniki jakie zwraca czy wartosc stron wedlpg wlasnego zdania i samo oceny pamietajac o wieku strony odpowiada wartoscia w przyblizeniu alexy ? Popatrzcie na strony omawiane w przykladzie szczegolnie zobaczcie na ilosc linkow wychodzacych i BL. Alexa zalatwia wszystko w jednym miejscu podajac moim zdaniem najbardziej prawdziwe i realne wartosci wszystkich stron tutaj wspomnianeych. Poprawione (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) - nazedzie tez jest dostepne z menu SEO na stronie glownej systemu -------------------- Tanie pozycjonowanie i skuteczne pozycjonowanie to sztuka dla nie licznych. Jeśli nie umiesz sam wypozycjonować strony skożystaj z profesionalnej firmy która zajmuje się robieniem audytu strony, reklamami w Google AdWords, reklama w internecie
TANIE POZYCJONOWANIE - klikni tutaj - Tanie Pozycjonowanie AUDYT STRONY - klikni tutaj - Audyt strony REKLAMA w Google AdWords - klikni tutaj - Google AdWords REKLAMA W INTERNECIE - klikni tutaj - Reklama w Internecie |
|
|
|
Jan 4 2007, 02:17 PM
|
|
|
Advanced Member ![]() ![]() ![]() Grupa: Members Postów: 85 Dołączył: 26-July 06 Nr użytkownika: 5 |
Tyle, że podana strona nie hula.
|
|
|
|
Jan 4 2007, 02:33 PM
|
|
|
Advanced Member ![]() ![]() ![]() Grupa: Members Postów: 78 Dołączył: 7-August 06 Nr użytkownika: 19 Numer GG: 4475522 |
Sam sie domyśliłem (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) staty.linkorn.pl
-------------------- Loginy w systemie taki sam.
|
|
|
|
Jan 4 2007, 04:11 PM
|
|
|
Advanced Member ![]() ![]() ![]() Grupa: Members Postów: 90 Dołączył: 2-September 06 Nr użytkownika: 51 |
Ciekawy pomyśl, ale są kilka problemy, np:
asdasda.info.pl - PRa 3838 - dla strony ktore nie istnieje? |
|
|
|
Jan 4 2007, 05:39 PM
|
|
|
Administrator ![]() ![]() ![]() Grupa: Root Admin Postów: 1,529 Dołączył: 25-July 06 Skąd: Anglia Nr użytkownika: 1 Numer GG: 6243808 |
Alexa zwraca wtedy wynik dla domeny info.pl (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Wiedz nie zagraza takie cos systemowi - Oczywiscie beda warunki ze musi byc zaindeksowana min 1 strona w google 1 link w MSN i 1 link w Google jako bezwzgledne minimum dodania strony do systemu Wkoncu mam nadzieje uzyskamy realne wartosci stron - aktualizacje beda co 48h gdyz alexa wyniki odswierza co 1h co mam nadzieje spodoba sie wszystkim -------------------- Tanie pozycjonowanie i skuteczne pozycjonowanie to sztuka dla nie licznych. Jeśli nie umiesz sam wypozycjonować strony skożystaj z profesionalnej firmy która zajmuje się robieniem audytu strony, reklamami w Google AdWords, reklama w internecie
TANIE POZYCJONOWANIE - klikni tutaj - Tanie Pozycjonowanie AUDYT STRONY - klikni tutaj - Audyt strony REKLAMA w Google AdWords - klikni tutaj - Google AdWords REKLAMA W INTERNECIE - klikni tutaj - Reklama w Internecie |
|
|
|
Jan 4 2007, 05:57 PM
|
|
|
Advanced Member ![]() ![]() ![]() Grupa: Members Postów: 80 Dołączył: 6-September 06 Skąd: Wrocław Nr użytkownika: 66 Numer GG: 2614589 |
Jedynym powodem dla którego ciągle jest wojna o ten niszczesny PR jest to że od niego uzależniony jest modyfikator ilosci pkt. za dodanie linku na czyjejś stronie . Z alexaPR bedzie to samo .
PR od google napedzają też muminki które niemaja minimalnego pojęcia o seo i na jego podstawie oceniaja siłe stron ,a do tego dokłada się marketing googla czyli google toolbar . Jednak fakt faktem aPR jest obiektywniejszy . |
|
|
|
Jan 4 2007, 05:59 PM
|
|
|
Advanced Member ![]() ![]() ![]() Grupa: Members Postów: 90 Dołączył: 2-September 06 Nr użytkownika: 51 |
Ale jaki wartość chcesz dać np. gadu-gadu.info.pl albo ztm.waw.pl?
|
|
|
|
Jan 4 2007, 07:51 PM
|
|
|
Alez bardzo prosto (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Wartosc ogolna strony (wylanczam z tego zagadnienia merytoryke i zawartosc strony rzecz jasna ) uklada sie nastepujaco IP Domena Subdomena Wieksza wartosc ma Domane + IP (unikalne) niz subdomena + IP (powtazajace sie) Wiadomo na IP moze byc duzoo domen (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) dlatego beda pewne roszady zrobione w wycenie wartosci domeny i subdomeny Domeny glowne wyliczamy wedle aPR - rozne IP Domeny glowne wedle aPR minus modyfikator - IP juz wystepuje w systemie (dotyczy wszystkich domen jesli sie powtuza nawet tych dodanych jako indywiduwalne IP) Subdomeny wartosc aPR (zgodna z uwzglednieniem wczesniejszych warunkow) - taryfikator za BL (ium wiecej BL tym mniejszy taryfikator) Wtedy mamy prosta piekna zaleznosc : Kategorja strony Unikalne IP Unikalna domena Najbardziej wartosciowe dla systemu i wszystkich - zarabiaja naj wiecej i placimy naj wiecej Kategorja strony Powtazajace sie IP subdomena Zarabia naj mniej i placimy naj mniej Reasumujac beda dodatkowe taryfikatory na + i na - za domene za subdomene za IP za aPR za BL za kategorje -------------------- Tanie pozycjonowanie i skuteczne pozycjonowanie to sztuka dla nie licznych. Jeśli nie umiesz sam wypozycjonować strony skożystaj z profesionalnej firmy która zajmuje się robieniem audytu strony, reklamami w Google AdWords, reklama w internecie
|
|
|
Jan 4 2007, 08:54 PM
|
|
|
Hmm, ale skąd masz ten
CYTAT Subdomeny wartosc aPR aPR jest dla domena.net.pl, domena.com.pl ale nie ma aPR dla domena.info.pl, domena.home.pl, domena.nazwa.pl, domena.waw.pl (i inne regionalne) i wiele innych. |
|
|
|
Jan 4 2007, 11:13 PM
|
|
|
Advanced Member ![]() ![]() ![]() Grupa: Members Postów: 128 Dołączył: 7-September 06 Nr użytkownika: 67 |
ten Alexa PR nie oznacza w zadnym wypadku wartosci strony pod wzgledem seo ale oznacza po prostu ogladalnosc witryny. Jest to po prostu Traffic Rank.
Jest to wartosc bardzo przyblizona bo dane do tego rankingu sa brane tylko od osob, ktore maja zainstalowanego toolbara Alexa, ale z drugiej strony te dane sa dosc dziwnie wiarygodne, gdyz niekiedy je sobie sprawdzam i porownuje. W sumie dokladna analize odwiedzin moglibyscie robic Wy. Przeciez na kazdej stronie w systemie jest wasz kod, wiec moglibyscie sami zliczac unikalnych uzytkownikow ;-) Edit: dodam jeszcze ze wedlug moich obserwacji aktualizacja Traffic Rank w Alexa uzalezniona jest od jego wartosci. Tzno jak strona ma mala ogladalnosc, czyli duza wartosc Traffic Rank to aktualizacja jst co miesiac, im wieksza ogladalnosc to aktualizacja jest czesciej. Dodam jeszcze ze Alexa lubi tez wariowac jak Google. Np teraz sprawdzajac moja strone mam inne wyniki na roznych zakladkach (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) prosil bym jeszcze o przyblizenie jak bedzie wygladac obliczanie tego Traffic Rank'u co bedzie oznaczac 10234 a co np 300203? jak to bedzie liczone? |
|
|
|
Jan 4 2007, 11:29 PM
|
|
|
Zgadza sie sobico80 w 100 % (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Tylko jest jeszcze jedna zaleznosc (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) jesli masz strone wartosciowa w systemie to jest tam tresc i jest ona pozycjonowana (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) jesli ja pozycjonujesz dbasz oto zeby miec linki do strony , jesli dbasz o linki i o strone to masz trafik jesli masz trafik masz dobry aPR (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Masz boty i ludzi Jesli robisz strone tylko pod linki ladujesz gowniane linki z kad kolwiek wedle zasady "zaden link nie jest zly" i reszta cie wali aby tylko linki sie indeksowaly. Strony smiecia nie wypozycjonujesz bo dostaniesz bana (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) lub cie zdeklasuja. A nie powiesz mi i nikt raczej tez ze strona z gowniana trescia ma wiekszego powera od strony w TOP na odpowiednie frazy z takimi samymi linkami (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Dodatkowo dzieki aPR moge latwo wylapac bany w Google - 0 ruch dla alexy Alexa pobiera dane z odwolan DNS-ow i z tad sa to dane przyblizone ale bardzo bardzo bliskie prawdy (naj latwiej monitorowac ruch w sieci przez monityorowanie glownych DNS-ow) - kiedys w windowsie sp1 byla alexa w standardfzie wsadzona (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Google sie posilkuje wynikami z Alexy i moim zdanie sa dla niej bardzo bardzo wazne przy robieniu rankingow - choc widac ze Google chce sie oddzielic od alexy przez wprowadzanie swoich rozwiazan takich jak : statystyki, FF 2.0, rulbary ale ciagle to zamalo zeby nie kozystac z najwiekszego na swiecie rejestratora traficku PR w google mozna bardzo latwo sobie zrobic - kup nowa domene podlinkuj ja 3 linkami ze stron z PR6 i zobaczysz co sie stanie po update Google (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) i powiesz mi ze taka strona ma wartosc np Onetu ? Czy linka na onecie chcial bys miec dlatego ze maja PR7 czy z innego powodu ? Dodatkowo nasz system od samego poczatku nie byl i nie bedzie nastyawiony tylko na pozycjonowanie ale na zdobywanie prawdziwego ruchu do stron a jak wiesz lub nie coraz wiecej ludzi klika w linki na stronach a do systemu sa naprawde wartosciowe strony wprowadzane (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Czeba zachecic ludzi do wlanczania takich stron pomimo tego ze maja PR=0 lub 1 Bo to gozik ma z pozycjonowaniem wspolnego W UK mialem strone z PR7 tylko przez 1 link (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) -------------------- Tanie pozycjonowanie i skuteczne pozycjonowanie to sztuka dla nie licznych. Jeśli nie umiesz sam wypozycjonować strony skożystaj z profesionalnej firmy która zajmuje się robieniem audytu strony, reklamami w Google AdWords, reklama w internecie
|
|
|
Jan 4 2007, 11:37 PM
|
|
|
Advanced Member ![]() ![]() ![]() Grupa: Members Postów: 128 Dołączył: 7-September 06 Nr użytkownika: 67 |
no spoko, mi tam ogolnie sie to podoba,
pozostaje tylko problem subdomen... rozumiem ze zrobilibyscie skale od 1 do np 20 i liczylo tak: aPR / ranking w systemie 1 - 1000 / 1 1001 - 5000 / 2 5001 - 10000 / 3 itd itd |
|
|
|
Jan 4 2007, 11:59 PM
|
|
|
Raczej odwrotnie
1 - 1000 / 20 1001 - 50000 / 19 W Alexie im mniejsza wartosc tym lepiej (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Z subdomenami niema problemu (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) www.alexa.com/data/details/traffic_details?url=ddl2.pl Popatrz na sam dol masz wynik dla subdomen jaki maja udzial w globalnym przeliczniku (to samo dotyczy domeny glownej) Jesli sie zdazy tak jak w tym przypadku ze subdomena bedzie miala tak niski ruch czyli ponizej 1 % w Alexie i nie zostanie uwzgledniona to zostanie zastosowany specialny wzor matematyczny na wyliczenie sredniej wartosci tej 1 domeny. Oczywiscie bedzie to moim zdaniem na niekozysc takiej strony jednak wedlog zasady jesli sie staramy o strony to zawsze mamy wlasna domene !! szczegolnie ze kosztuja takie grosze ze az szkoda gadac lub postaramy sie oto zeby byla bardziej wartosciowa i sie pojawila na spisie domen - mam nadzieje ze to zmobilizuje wiekszosc osob o dbanie dla swoich stron szczegolnie ze sa darmowe linki w systemie dla stron linkujacych (pewnie ta wartosc zostanie zwiekszona) Tak czy siak jesli dostaniesz linka na stronie o wysokim PR bedziesz maial 10000 % ze ta strona jest wartosciowa dla google jaki i usera ! A przeciez pozycjonowanie to walka o samego usera. PS: Wzor dokladny na wyliczenie wartosci aPR dla subdomen bede musial mocno przeanalizowac tak aby byl jak najmniejszy margines bledu - troche testow bedzie mnie czekalo zanim to wprowadze - jesli bedziecie tego chcieli -------------------- Tanie pozycjonowanie i skuteczne pozycjonowanie to sztuka dla nie licznych. Jeśli nie umiesz sam wypozycjonować strony skożystaj z profesionalnej firmy która zajmuje się robieniem audytu strony, reklamami w Google AdWords, reklama w internecie
|
|
|
Jan 5 2007, 12:17 AM
|
|
|
Advanced Member ![]() ![]() ![]() Grupa: Members Postów: 144 Dołączył: 27-October 06 Nr użytkownika: 187 |
Jak poprzednicy zgadzam sie ze mie mozna w 100% polegać na statystykach tylko z jednej wyszukiwarki. Bo zadna nie jest idealna.
Jezeli beda dodatkowe taryfikatory za subdomeny i IP to czy w ustawieniach strony linkowanej bedzie mozna sobie wybrać max ilość linków na jednym IP ? I taka jedna propozycja. Czy ocena strony w zależności od jakiegoś tam taryfikatora musi być podzielona na sztywne progi? np 10% 20% 30% itd Nie może to byc liniowe? |
|
|
|
Jan 5 2007, 12:27 AM
|
|
|
|
|
|
|
Jan 5 2007, 01:13 AM
|
|
|
Advanced Member ![]() ![]() ![]() Grupa: Members Postów: 80 Dołączył: 6-September 06 Skąd: Wrocław Nr użytkownika: 66 Numer GG: 2614589 |
Jest tylko jeden problem :
Hasło doda elektroda ma 300.000 wyszukan i wejdzie na nią 2.000 ludzi a stronka bedzie bez wartosciowa prawie , natomiast np. szkutnictwo ma 3 wyzsukania dziennie a strona bezdzie dobrze podlinkowana i z dużą iloscia tresci a wejsc bedzie jedno dziennie . To był pzrykład sporadyczny ale może sie zdażyc . Wiec opieranie wszystkiego na aPR było by bez sęsu . Moim zdanie trzeba połączyc wszystko to co msn, google, alexa i yahoo maja w sobie najlepszego razem i to bedzie obiektywny wynik . Mam na mysli PRy , trafic , BL , site itp. z kazdej przeglądarki (mając na uwadze np. że BL i PR z google jest gówno warty) . |
|
|
|
Jan 5 2007, 01:32 AM
|
|
|
buki ma sporo racji, z drugiej strony nie ma idealnego systemu wyliczania wartosci stron
jesli chodzi o BL to wedlug mnie liczenie BL google jest kompletnie bez sesnu, powinno byc liczone BL z yahoo + msn / 2 wartosc site w tym systemie nie ma zadnego znaczenia, wiec nie ma co sie nim zajmowac mozna by bylo ewentualnie liczyc wiek domeny |
|
|
|
Jan 5 2007, 03:18 AM
|
|
|
Advanced Member ![]() ![]() ![]() Grupa: Administrators Postów: 318 Dołączył: 26-July 06 Skąd: Sztokholm Nr użytkownika: 4 Numer GG: 7052854 |
U mnie jest tak:
tlen4.one.pl (katalog stron) PRa=6597 tlen.ddl2.pl (katalog stron) PRa=62543 tlen.bitmar.net(katalog stron) PRa=196038 www.polonia-uk.com (portal informacyjny) PRa=499043 www.herbalife-dieta.info (witryna z opisem diet) PRa=1488882 Wychodzi na to że najbardziej wartościowe według alexa to mam katalogi. Wartościowsze nawet niż sam system linkorn.pl (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) -------------------- Podstawowe wiadomości i cenne uwagi odnośnie skutecznego pozycjonowania stron na stronie www.topseo.pl
Forum o pozycjonowaniu, na skrypcie IPB www.forum.linux-serwer.info Zapraszam wszystkich nowych i przepraszam starych uzytkowników że będą musieli się rejestrować ponownie :). Zdecydowałem się nie przenosić topików z starego forum na phpbb Zanim zadasz pytanie, przeczytaj regulamin systemu czy nie zawiera on odpowiedzi na twój problem |
|
|
|
Jan 5 2007, 03:39 AM
|
|
|
gielo bo twoje katalogi sa na subdomenach i aPR podaje dla domen one.pl a nie dla tlen4.one.pl
z pozostalymi katalogami podobnie |
|
|
|
Jan 5 2007, 01:04 PM
|
|
|
Advanced Member ![]() ![]() ![]() Grupa: Administrators Postów: 318 Dołączył: 26-July 06 Skąd: Sztokholm Nr użytkownika: 4 Numer GG: 7052854 |
wiem ,z tąd ta ikonka na dole (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
-------------------- Podstawowe wiadomości i cenne uwagi odnośnie skutecznego pozycjonowania stron na stronie www.topseo.pl
Forum o pozycjonowaniu, na skrypcie IPB www.forum.linux-serwer.info Zapraszam wszystkich nowych i przepraszam starych uzytkowników że będą musieli się rejestrować ponownie :). Zdecydowałem się nie przenosić topików z starego forum na phpbb Zanim zadasz pytanie, przeczytaj regulamin systemu czy nie zawiera on odpowiedzi na twój problem |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8th September 2010 - 01:35 PM |